Arany Retriever Golden Retriever FAN CLUB
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Menü

.˙Kölyök kutyákhoz˙.

Ezúton kívánom, hogy a kiválasztott kiskutya az elvárásainak mefgeleljen, így a kiállítási kutyáknak sikerekben gazdag szereplést, a vadászkutyáknak eredményes munkát, a hobbi kutyáknak szeretetteljes életet kívánok!

A következő pár gondolatban megpróbálnám összefoglalni ( a teljesség igénye nélkül ) a kutya ellátásával, nevelésével, kiállítási tudnivalókkal és egyéb hasznos információval kapcsolatos jótanácsaimat a könnyebb összecsiszolódás érdekében.

1.) Etetésről...:

Kennelemben a kiskutyák elviteléig ( 8-10 hét) napi 3x kapnak enni. A szakkönyvek szerint 3 hónapos korig ez a célszerű napi etetési mód a kölyöknek.

Én a kölyköket az Acana Puppy Juniorral etetem, melyet golden retrievernél ideálisnak tartok. Természetesen elvitelkor szárazon kapják már, de kölyökkorukra való tekintettel elképzelhető, hogy szívesebben fogyasztják beáztatva. Tápválasztásnál fontos legyen a fehérje-zsír összeállítás ( Acanánál fehérje 28%, zsír 17%), illetve hogy a táp junior táp legyen.

Napi etetések száma
6 hónapos korig 3x
6-16 hónapos kor között napi 2x

Kutyáimnak - az általam kialakított étrend szerint - 70 %-ban tápot adok, a fennmaradó részt pedig leginkább hús, rizs, tésztafélék töltik ki, a bélműködésnek kedvező joghurtokkal, kefírekkel, és gabonapelyhekkel. A kutyakonzervet csak ízesítésnek használjuk, mert kizárólagos etetésre alkalmatlan 80 % víztartalma, alacsony fehérje és zsírtalma miatt. Kerüljük a zsíros ételek, krumpli, és szilánkos csontok adását is!

A jó minőségű táp mellett szükség lehet kiegészítő termékekre is:

Vitaminok, ásványi kiegészítők megfelelő kombinációja. Forduljon ezzel kapcsolatban az Ön által választott állatorvoshoz, konzultáljon folyamatosan az adagolássl, és a szükségszeráséggel kapcsolatban. Néhány az általam használt,és bevált termékek közül:

 • Korvimin Arthro (vitaminokkal kombinált, izületvédő táplálék kiegészítő)
 • Béres Minera csepp (nyomelempótlás)
 • Pet Phos szőrregeneráló

Természetesen együttes kombinációjuk bizonyos formában ajánlott, amiről állatorvosa véleményét kérje ki.

2.) Itatásról...:

A kutya előtt mindig friss, tiszta ivóvíz legyen! A tehéntej kerülendő!

3.) Nevelés, szocializáció:

Fontos, hogy miután hazavittük a kölyköt, hagyjuk, hogy felfedezze az új lakóhelyét. Mutassuk meg neki fekhelyét, etető és itatótálját. Kezdetben előfordulhatnak nyüszögések az elválás miatt, de ezek általában egyáltalán nem, vagy csak rövid ideig jelentkeznek. Az első időszakban lehetőleg minél több időt töltsön új Társával.

Az oltások miatt ( késöbbiekben tárgyalva ) a kölyköt 4 hónapos koráig utcára vinni nem célszerű, megfeleő védettség hiányában. Viszont idáig is elengedhetetlen a foglalkozás! Legalapvetőbb a hívónév megtanítása, mely lehetőleg két szótagból álljon. A további tanítás ebben a korban szigorúan játékra korlátozódik. Ennyi idős kölyöktől nem szabad, és ne is várjuk el a fegyelmező gyakorlatok teljesítését. Az apportírozás terén annak megkedveltetése a cél, melyet keretek között, nem túlzásba víve alkalmazzunk. Egy rossz élmény egy egész életre kihat.

Ha a szükséges oltások megvannak ( kb. 4 hónapos kor után ) minél többször vigyük sétálni, hisz a szocializáció elengedhetetlen. Fontos, hogy a kölyök hozzászokjon az őt körülvevő zajokhoz, és kigyensúlyozott viselkedési formát tanusítson a késöbbiekben. Nemcsak a zaj ingerek fontosak, célszerű a kölyköt más kutya társaságba vinni. Erre kiváló alkalmat adnak a kutyaiskolák. Lehetőség szerint először kutya nélkül látogassuk végig a kutyaiskolákat, beszéljünk a kiképzővel, és a fajtához legközelebb álló kiképzési mód mellett döntsünk ( A golden retriever vadászkutya! )! Ha lehetőségünk van, legjobb a fajtaklub kiképzéseire kijárni, ahol a fajtára szakosodott kiképzés folyik, szakemberek vezetésével. Ha a kölyköt kiállításra szánja, már komoly figyelmet kell szentelnie a ringdresszúra alapjainak lefektetésére. ( Ezt elvitel után már elkezdheti, de a kiskutya számára sohasem szabadk felesleges nyűgnek lennie. )

4.) További általános teendők:

Átíratás:

A kutya törzskönyvével keresse fel a MEOE helyi szervezetét, vagy a fajtaszakosztályt, ahol át tudja iratni a kölyköt az Ön nevére, természetesen a tagdíj befizetés után.( A helyi szervezetek címeit az A kutya c. havilapban megtalálja). Az átiratás a tenyésztő által aláírt törzskönyvvel lehetséges.

Féreghajtás:

Az oltási könyvnek tartalmaznia kell a tenyésztő által beadott féreghajtó nevét és ideját. A féreghajtót célszerű minden oltás előtt 3- 5 nappal beadni. Tabletta formájában javasolnám, így a Drontal Plust, vagy a Cestal Plust. Egy tablette 10 kg testsúlyra elegendő. Amennyiben a székletben férget vélünk felfedezni, 3 nap múlva ismételjük meg a féreghajtó beadását. Ezt még egyszer meg lehet ismételni, de ha még ekkor is férges a kutyus, keressük fel állatorvosunkat.

Oltások:

Az oltási könyv tartalmazza továbbá a kiskutya oltását is. A már meglévő oltási szokások szerint a kölyköt két max. három hetente alapimmunizáló oltásokkal kell beoltani, ami a kiskutya érdekeit szolgálja. Fontos, hogy a kölyöknek, mikor elhozzuk legalább egy oltása legyen! Kérdezzük meg a következő oltás időpontját, amikor is felkeressük állatorvosunkat, és a további oltásokat már ő meg fogja mondani.

Bolha-/kullancsírtás:

Kereskedelmi forgalomban számos termék létezik: nyakörv, porozószer, fürdetőszer, cseppek és spray. A legkényelmesebb és legjobb a cseppek, vagy spray: Frontline, Ex- spot. Frontline: 3 hónapig véd bolha, 1 hónapig kullancs ellen. Ex-spot: bolha és kullancs ellen egyránt 1 hónapig véd. A termékeket használati utasítással árulják.

Fogak ápolása:

Fogkő, bűzös lehelet megelőzésében fontos szerepet játszanak a különféle fogápolási termékek. A Pedigree már gyárt kölyökkutyáknak való Denta Raskot, melyből heti egyet javasolnék.

Szőrápolás:

Fontos, hogy a kutya szőre mindig ápoltnak látszon, melyhez a rendszeres (kb. heti 2x) fésülések, és a fürdetések tartoznak. Fürdetés: minál ritkábban, minimum félévente, szükségszerűen, kiállítás előtt speciális, kutyáknak kifejlesztett samponokkal ( nálam Héry termékek ). Nyírás: a golden retrieverta kiállításokra nyírni kell, melyhez a megfelelő szakembert keresse fel. Ideális a nyírást elvégezni két héttel a kiállítás előtt.

5.) Hasznos információk a kiállítással és tenyészszemlével kapcsolatban:

A kiállításokról információt a havonta megjelenő A Kutya c. újságban talál. A kutyánk nevezéséhez úgynevezett nevezési lapot kell kitölteni, melyet a kiállítást rendező város szervezetéhez kell eljuttatni. Ezt értelemszerűen kell kitölteni, úgymint beleírni a fajtát, kutyánk adatait, saját nevünket és címünket, illetve a kornak megfelően az osztályt a következőkből lehet kiválasztani:

 • BABY: 3-6 hónapos kor között
 • KÖLYÖK: 6-9 hónapos kor között
 • FIATAL: 9-18 hónapos kor között
 • NÖVENDÉK: 15-24 hónapos kor között
 • NYÍLT: betöltött 24 hónapos kortól
 • MUNKA: érvényes munka igazolással
 • CHMAPION: érvényes Champion igazolással
 • VETERÁN: betöltött 7 évtől

A nevezéshez szükséges iratok: kitöltött nevezési lap, tagsági igazolvány fénymásolata, befizetést igazoló csekk fénymásolata, és a törzskönyv fénymásolata. A nevezési határidőket, illetve díjakat szintén az újságban találjuk meg.

Amikor a kutyust tenyésztésbe szeretnénk vonni, egy úgynevezett tenyészszemlén kell részt vennie. Ez olyan, mint egy küllembírálat. A kutyát be kell mutatni a bírónak, aki megnézi a fogakat, kanoknál a heréket, mozgást, fejformát, testarányokat, és amennyiben tenyésztésből kizáró hibát nem talál, meg is kapja a tenyészthető címet. A golden, mivel vadászkutya, ehhez társul még egy ún. képességvizsga is. Ennek szabályzatáról a fajtaklub honlapján bővebben is utána lehet nézni. Itt lényegében a kutyák képességét nézik, úgymint apportírozás, vízszeretet, lövésállósság, vadszeretet. A vizsgán a maximális pontszám a 100, ebből legalább 51 pontot kell szerezni a sikerességhez, de 0 pontot egyik feladatra sem kaphat. Tenyésztésbe vonhatjuk azt a 18 hónaposnál idősebb golden retrievert, aki a tenyészszemlén tenyészthető bírálatot kapott, és sikeres képességvizsgát tett. Ha a felsorolt kritériumok közül egy is hiányzik, a kiskutyák "felülbélyegzett" törzskönyvet kapnak.

Forrás: Splendid Star, www.splendidstar.hu

 

Aki a kutyát szereti rossz ember nem lehet! Hát még aki a Goldent...;-)

 .˙Kölyök kutyákhoz˙.

Kulya Cikkek

Számláló
Indulás: 2005-11-19
 

Fél évesek lettünk, új kinézettel ünneplünk! Nézz be hozzánk, kíváncsiak vagyunk a véleményedre! Nézz be hozzánk még ma!    *****    Szeretnél pénzt keresni a Facebook oldaladdal, vagy a fb csoportoddal, weboldaladdal, blogoddal is! Nem kamu! Nem MLM!!!    *****    Megnyílt Magyarország legújabb 1D rajongói oldala, a OneDirectionFans! Gyertek és ismerjétek meg az együttest! ♥♥ 1D ♥♥    *****    MAGYARORSZÁG JELENLEG EGYETLEN AKTÍV OLICITY ÉS ARROW RAJONGÓI OLDALA! MINDEN NAP FRISS TUDJ MEG MINDENT KEDVENCEIDRÕL!    *****    Újra üzemel Magyarország egyetlen Meryem Uzerlivel foglalkozó oldala! Nézz be, hogy elsõként értesülj a friss hírekrõl!    *****    # ELADÓ CUCCAIM // könyvek, minikönyvek, kozmetikumok, bélyegek, ruhák, hajvasaló, mobiltelefon, táskák // NÉZZ BE :) #    *****    Több Ezer Fantasy Kép:amazonok,angyalok,vámpírok,szörnyek,stb.Online-Teljes Filmek:fantasy,horror,romantika,vígjáték,stb    *****    **JÚLIUSI NYEREMÉNYJÁTÉK** "IDE MINDIG ÉRDEMES BENÉZNI!" Picur Mini ABC Nyitva:mindennap 5-21h-ig Bp. IV. Nádor u. 87    *****    SJ 4000 FULL HD akciókamera tartozékokkal, újonnan, garanciával - 20.890 Ft-ért    *****    A Pokol kapui a könnyû hozzáférhetõség és kényelem érdekében a Földre kerültek. - Springdale Szerepjáték. Ne nézz hátra.    *****    MINNIE-BLOG (ÚJ OLDAL) amely õszinte bejegyzéseket tartalmaz az élet dolgairól.    *****    SELENA GOMEZ | MAGYARORSZÁG EGYETLEN SELENA GOMEZ OLDALA | GOOD FOR YOU | ÚJ DESIGN | SELENA GOMEZ SELENA GOMEZ SG SG SG    *****    Gyere és játsz! Minden 100. regisztráló megnyeri az 500.000 forintot! Gyere és vidd el te a pénzt!!!    *****    MARC MARQUEZ HUNGARY - Magyarország egyetlen Marc Marquezzel foglalkozó rajongói oldala. Nézz be!    *****    Újranyitottunk, gyere és látogass el hozzánk!! Újranyitottunk, gyere és látogass el hozzánk!! Újranyitottunk, nézz be!!    *****    hírek kalkulátorok - online kalkulátor.hu hírek 2015 - 2016 - legújabb hírek - olvass itt!!!!!!!!!!!!!!!!! klikk ide    *****    Megnyílt az egyetlen mûködõ, magyar SCARLETT JOHANSSON lap! Ha kíváncsi vagy a legfrissebb hírekre, itt a helyed :)    *****    VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS!    *****    Gyere nyerd meg te is az 500.000ft játék nyereményt? Regisztráld magad és tied lehet. Játsz és nyerj!    *****    **JÚNIUSI NYEREMÉNYJÁTÉK** "IDE MINDIG ÉRDEMES BENÉZNI!" Picur Mini ABC Nyitva:mindennap 5-21h-ig Bp. IV. Nádor u. 87